Verslag openbare vergadering dorpsraad 11 januari 2017
Verslag openbare vergadering Dorpsraad Oosterhout woensdag 11 januari 2017
Aanwezig: 26 dorpsgenoten, van Luca Consoli en Walter van Zoggel bericht van verhindering.
Agenda
1 Opening
Johan wenst iedereen een mooi en gezond 2017 toe. Inmiddels is het traditie om na afloop van de eerste vergadering samen met het dorpshuis een nieuwjaarsreceptie te houden: gezellig bij elkaar met een hapje en een drankje. Dank dus ook aan het bestuur van het dorpshuis en met name Frans van Dam en Ferdinand Hamer voor de organisatie. Op de agenda mist u de jaarstukken. Camiel heeft iets meer tijd nodig. Op de volgende openbare vergadering van 8 maart zullen jaarstukken worden besproken.
2 Notulen openbare vergadering 23 november 2016
Geen opmerkingen, verslag wordt vastgesteld.
3 Mededelingen
- Het parkeerverbod aan de Peperstraat richting hoek Oosterhoutsestraat is opgeheven (tegenover Spar). Rinie Jochoms, onze gebiedsagent, heeft eerder al vermeld dat dit zou gebeuren.
- Waaldijk zou definitief afgesloten blijven. De Waaldijk is echter per 1 januari weer open. Dorpsraad wist hier niets vanaf tot het besluit werd gepubliceerd. We hebben afgelopen jaar nog te horen gekregen dat de afsluiting definitief zou zijn. Ook over een tijdelijke afsluiting in de zomer nog niets bekend. We gaan nog achter de toelichting aan bij gemeente Nijmegen. Afsluiting of niet van de Waaldijk heeft twee kanten: het biedt een sluiproute, maar beperkt recreatiemogelijkheden en rust op dat deel van de dijk. Met name in de zomer kan het verkeer op de dijk overlast en gevaarlijke situaties geven. Wellicht dat de dijkverzwaring een kans geeft om daar wat aan te doen met de inrichting van de weg op de dijk. Inmiddels staan er weer borden dat de dijk is afgesloten. Er is nog geen antwoord van de gemeente Nijmegen waarin wij om uitleg hebben gevraagd.
- Gemeente Overbetuwe heeft ons benaderd met de vraag of een groep dorpsbewoners mee wil denken over het aanpakken van de speeltuinen in Oosterhout: de gemeente heeft voor dit jaar een (beperkt) budget voor het opknappen van de speeltuinen in Oosterhout beschikbaar. Vanuit de dorpsraad praten Roel Schreuder en Carolien Spoelstra mee en we hebben ook De Klompjes, SamSam en Jejo uitgenodigd. Het zou fijn zijn als er ook omwonenden van de speeltuintjes of ouders van kinderen mee willen denken. Mensen die dat willen nodigen we van harte uit om zich te melden bij de dorpsraad door een mail te sturen aan secretaris@dorpsraadoosterhout.nl . Valt openbaar groen daaronder? De bomen bij de speeltuin van de Wick worden heel hoog. Jacky geeft aan dat je altijd een verzoek mag indienen om ze weg te halen. Ze nemen erg veel licht weg, dus kleinere bomen zou fijn zijn.
- In de Gelderlander van dinsdag 10 januari stond stukje over dorpsraden en wijkraden. Daarin wordt ook geopperd om dorpsraden wat meer steun te geven. Dorpsraad Oosterhout zou dat op prijs stellen.
- Openbaar vervoer: Lijn door Oosterhout: Het is opgevallen dat je vaak niet kunt betalen in het busje omdat de apparatuur stuk zou zijn. Dat kan foutieve gegevens opleveren over hoe druk de lijn is. Als deze info niet goed is, zou Breng ten onrechte kunnen concluderen dat de lijn niet goed bezet is en deze schrappen. Dat willen we natuurlijk voorkomen. Daarom stelt Ans Huisman voor om een logboek bij te gaan houden over bijzonderheden met het busje (bijvoorbeeld als je niet kunt inchecken, als de bus te vol is, of helemaal niet rijdt). Ze roept iedereen op om dat bij haar te melden en daarbij te vermelden wanneer het was, waar en met welke lijn het was (en in welke richting) en wat de bijzonderheid was en wat daarvan de oorzaak was (dus doorvragen bij de chauffeur). Het mailadres van Ans Huisman is: jmhuisman@planet.nl Inmiddels is Breng begonnen met een proefperiode met flexrijden. Voor 3,5 euro kun je via een App een busje oproepen. Het busje brengt je dan rechtstreeks naar de gewenste bestemming. Of en wie er kunnen deelnemen aan de proef is onduidelijk. Er is in elk geval geen ruchtbaarheid aan gegeven. De proef eindigt februari en wordt dan geëvalueerd. We gaan natuurlijk vragen hoe dat in elkaar zit, want we vragen ons af wie er nu van die proef gebruikt maakt als het niet bekend is.
4 Terugblik op 2016 en vooruitblik naar 2017 en verder
Zie de dorpsgeluiden voor het uitgebreide verslag. In aanvulling daarop:
- www.dorpsraadoosterhout.nl
- Knoop 38: volgende week woensdag komt de klankbordgroep weer bij elkaar. We bespreken de mogelijke ontsluiting aan de noordzijde van de A15 mocht er een railterminal komen. Voor fietsers en de doorstroming van verkeer op de Griftdijk/Rijksweg zou het fantastisch zijn als de ontsluiting van de zuidzijde wordt gespiegeld. Je hebt dan aan zowel de noord- als de zuidzijde minder stoplichten en bestemmingsverkeer van de Railterminal belast het viaduct minder. Maar of dat een betaalbare en haalbare optie is, is nog maar zeer de vraag. Een van de aanwezigen maakt de vergadering erop attent dat er in verleden sprake is van een doorsteek naar een aan te leggen haven in de waal bij de Altena. Het dorp was hier toen tegen en die plannen zijn uiteindelijk niet doorgegaan. De dijkteruglegging die de provincie nog steeds in haar plannen heeft staan is precies op dat stuk. Het kan zijn dat deze mogelijkheid die eerder van tafel is geveegd in de toekomst toch weer op tafel komt. Bij dijkteruglegging komt daar mogelijk ruimte voor een insteekhaven.
- Carolien geeft aan dat we een enquête gaan uitzetten onder de dorpsbewoners over een aantal onderwerpen waaronder ook zaken die onder knoop 38 vallen: Ans geeft aan dat we wel goed moeten kijken naar het moment. Als uitslag er is nadat voor Oosterhout belangrijke besluiten al genomen zijn, zou jammer zijn.
- Windmolens: Mensen vragen zich vaak af waarom de windmolens stil staan. Reden (behalve onderhoud) is dat de windmolens stil staan op het moment dat er slagschaduw op een woning is. Met name in de winter als de zon laag staat is dat het geval. De molens draaien dan niet. De lampjes boven op de windmolens knipperen op verzoek van bewoners niet meer en branden nu continu.
Voor 2017 staat de Woonagenda op de rol: Jacky licht de nota toe. Voor de dorpsraad is dit een kans om aan te geven waar het dorp behoefte aan heeft.
5 Bestuurswisselingen
- Cor van der Horst, vice voorzitter, aftredend 2017, herkiesbaar en weer voor 3 jaar gekozen
- Johan Plamont, aftredend 2017, herkiesbaar en weer voor drie jaar gekozen
- Mariel de Vries, aftredend 2017, herkiesbaar en weer voor drie jaar gekozen
- Caroline Spoelstra, aftredend 2018
- Camiel Thijssen, aftredend 2018
- Roel Schreuder, aftredend 2019
Er is in elk geval een vacature voor bestuurslid in onze dorpsraad. Iedereen die belangstelling heeft is welkom. We missen in ons bestuur nog wel iemand die kan helpen met het bijhouden en opschonen van de website en iemand die een (bouw)technische achtergrond heeft (Ruimtelijke Ordening), dus mensen die daar iets in willen of kunnen betekenen zijn extra welkom als bestuurslid.
6 Voortgang projecten (Hoge Wei, Park 15, afslag 38, vervoer)
Zie hiervoor bij punt 4 over Park 15 en afslag 38.
Hoge Wei: Het ontwerpbeeldkwaliteitsplan en Ontwerpbestemmingsplan Hoge Wei zijn inmiddels gepubliceerd. Deze plannen liggen zijn in te zien tot en met 22 februari. De digitale versie kun je vinden op https://www.overbetuwe.nl/Wonen_verkeer_en_veiligheid/Bouwen_en_wonen/Ruimtelijke_plannen of kijk op www.overbetuwe.nl en zoek op ‘Hoge Wei’. Als je het niet eens bent met de plannen, kun je een ‘zienswijze’ indienen. Zienswijzen kunnen bij gemeente ingediend worden tot en met 22 februari. Daarna neemt de gemeente een besluit op basis van de zienswijzen en volgt de bezwarenprocedure: let op je kunt alleen een bezwaar indienen als je eerst een zienswijze hebt ingediend (hoge uitzonderlingen daargelaten). De vraag wordt gesteld wanneer er gebouwd gaat worden. Dat hangt af van de bezwaren. Op z’n vroegst is dat half 2017. Wat als er nu heel veel zienswijzen/bezwaren zijn? Kan het dan zijn dat eerste Hoge Wei II wordt ontwikkeld? De bedoeling is eerst Hoge Wei I dan II, maar als Hoge Wei I stil ligt door langdurige procedures, kan het natuurlijk zijn dat Klok wel alvast verder gaat met Hoge Wei II.
7 Voortgang werkgroepen Dorpshart, Wonen en zorg, Oud in Oosterhout
Fase 1 van het haalbaarheidsonderzoek is bijna afgerond. Fase 2 zullen ruimtelijke scenario’s en financiële scenario’s worden opgesteld.
Vraag: er was toch alleen sprake van wonen voor ouderen? Waarom nu uitgebreid met dorpshuis, school, kinderopvang en kerk? Johan legt ui: Het gaat om de plannen van twee werkgroepen (dorpshart en wonen met zorg) die nu samengevoegd worden. Beide werkgroepen komen voort uit de wensen van het dorp die in het Dorpsontwikkelplan (DOP) van 2010 zijn vastgelegd. Johan geeft aan dat er nu zoveel mogelijk mensen meedenken, zodat we geen kansen onbenut laten voor de toekomst.
8 Rondvraag
Jackie Versluis stelt voor om de jaarplanning van vergaderingen ook naar de griffie te sturen als deze definitief is. Doe we.
Het was afgelopen weekend erg glad. Wat is de rijroute van het strooien? Krijgen we daar nog inspraak in? De rijroute staat op de website van de gemeente: https://www.overbetuwe.nl/Wonen_verkeer_en_veiligheid/Verkeer/Gladheidbestrijding of google op ‘gladheidsbestrijding Overbetuwe’. Mocht u merken dat er toch straten niet gestrooid worden, dan kunt u dat melden bij de gemeente.
Mariel vraagt of bij iedereen het PMD vuil is opgehaald en of duidelijk is waarom het bij sommige mensen niet is opgehaald. Bij alle aanwezigen is het opgehaald. Wel is er twijfel over de zak: mogen we ‘Plastic Hero’ zakken gebruiken? (‘Plastic Hero’ zakken zijn de zakken die Nijmegen gebruikt en die wel bij de supermarkten te krijgen zijn) Deze zakken zijn nu wel opgehaald. Bij De Schakel liggen de juiste ‘Overbetuwse’ PMD zakken. Daar zijn ze gratis af te halen. We vinden het wel jammer dat we niet ook bij de supermarkten (Lidl en AH in Nijmegen Noord) niet terecht kunnen voor de zakken. Daarnaast vinden we het een goed plan om haken aan de lantaarnpalen te maken waar de zaken aan opgehangen kunnen worden. Zo is er geen kans voor de wind of ongedierte om met het vuil aan de haal te gaan. Mariel neemt contact op met de gemeente hierover.
We kregen heel snel antwoord van de gemeente Overbetuwe: als je PMD afval niet is opgehaald, wordt er een kaart op de zak achtergelaten met uitleg. Het is dan mogelijk dat je de verkeerde zak (niet doorzichtig) hebt gebruikt of afval in de zak hebt gedaan dat er niet in thuis hoort. Vaak doen mensen ook GFT of glas in de zak en dat is niet de bedoeling. De ‘plastic hero’ zakken die verkrijgbaar zijn bij de supermarkten in Nijmegen mogen we ook gebruiken: als ze maar doorzichtig zijn.
9 Sluiting
Johan nodigt iedereen van harte uit om met ons het glas te heffen op het nieuwe jaar en de fijne samenwerking.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!