Duurzame tuinenroute Oosterhout – zaterdag 25 mei 10.00-13.00 uur

Op zaterdag 25 mei openen enkele tuineigenaren in Oosterhout hun tuin. Inwoners van Overbetuwe (maar ook andere bezoekers) zijn van harte welkom tussen 10.00 en 13.00 uur. De toegang is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig. Elke tuin is mooi om te zien en is een voorbeeld van wat particulieren in hun eigen tuin doen om biodiversiteit te bevorderen, hittestress tegen te gaan en om te gaan met kwelwater. Iedere tuineigenaar heeft dit op een fraaie manier gedaan, maar elk in een andere stijl. Laat je inspireren door deze voorbeelden, de tuineigenaren geven graag uitleg.

 

Deelnemende tuinen

Peperstraat 37 – Mariël & Robert

Peperstraat 66 – Allan & André

Warmoesstraat 33 – Jaap

Pastoor Savenijelaan 18 – Nicole & Peter

 

In de tuinen zijn voorbeelden te zien zoals een vijver voor amfibieën, een bloemenweide voor vlinders en bijen en een stapelmuur op het zuiden voor warmte-minnende insecten. Er zijn voorbeelden van beplanting die ’s zomers weinig water nodig heeft in hoger gelegen delen van tuinen, maar ook beplanting die tegen natte voeten kan in delen waar ’s winters kwelwater kan staan. Er zijn voorbeelden te zien van een Sedum-dak, In alle tuinen staan bomen voor schaduw en wordt regenwater opgevangen in regentonnen.

 

Peperstraat 37 – Mariël & Robert

Een landschappelijke tuin van 4200 m2 met veel bomen, een grote kwelvijver en verhoogde perken voor vaste planten. Deze tuin is een oase voor vogels.

Peperstraat 66 – Allan & André

Een forse tuin van 4900 m2 met o.a. een stinzenplanten-bos, boomgaard, kas, wadi en heuvel. In deze tuin zijn veel verschillende micro-klimaten met o.a. een stapelmuur op het zuiden voor warmte-minnende planten en insecten.

 

Warmoesstraat 33 – Jaap

 

Een tuin van 220 m2 vol bijzondere planten waarmee de eigenaar ook kweekt. Er is een kas, verhoogde plantenbakken en een bijzonder Sedum-dak.

 

Pastoor Savenijelaan 18 – Nicole & Peter

 

 

 

Een 800 m2 grote tuin die grenst aan een oude bongerd met kwelsloot. In deze tuin zijn onder andere te vinden: een flinke vijver, een groen dak en veel inheemse bomen. Een deel van het gras wordt niet gemaaid zodat er volop wilde bloemen zijn voor insecten.