Waar is de dorpsraad Oosterhout nou mee bezig?

Het zijn nog steeds bijzondere tijden. In een fysieke bijeenkomst aan u uitleggen waar het bestuur zoal haar vrije tijd aan besteedt is helaas al langere tijd onmogelijk. Dat betekent echter niet dat wij stil zitten, integendeel. Ik zal een paar onderwerpen vermelden en kort toelichten.

Maar voor ik daar aan begin kijk ik graag even met u terug op de sneeuw in februari. Ik heb er persoonlijk enorm van genoten, maar het bracht natuurlijk ook overlast met zich mee. Heel Oosterhout was bedekt onder een dikke laag sneeuw. Overal zag je stoere mannen en vrouwen hun stoepen, paadjes of opritten sneeuwvrij maken en velen hebben daarbij ook meteen die van de buren meegenomen. Dank aan al deze ‘helden’. Medewerkers van de gemeente hebben de doorgaande wegen sneeuwvrij gemaakt zodat we in ieder geval ons dorp uit en weer terug in konden, met de auto. Maar met de fiets, of te voet, was dat een stuk lastiger. Het Kerkepad was onbegaanbaar, door de wind lag de sneeuw minstens een halve meter hoog. Het stond duidelijk niet op het ‘schoonmaaklijstje’ van de gemeente. En toch is het sneeuwvrij gemaakt. Met zijn eigen shovel heeft Adrie Derksen het Kerkepad weer begaanbaar gemaakt. Adrie, ik weet zeker dat ik namens veel inwoners spreek als ik je daar hartelijk voor bedank.

Dan nu: Waar zijn wij mee bezig?

– het vaststellen van de dorpsagenda: de plannen zijn klaar, met de uitvoering is begonnen.  Meld u vooral aan als u denkt ergens mee te kunnen helpen, uw hulp is erg welkom.

– verkeersveiligheid: de verkeersdeskundige van de gemeente heeft toegezegd dat aan het eind van het derde kwartaal van dit jaar een voorstel zal worden voorgelegd met bijpassende maatregelen voor Oosterhout.

– PMD-haken: ons is gevraagd om suggesties te doen aan welke lantaarnpalen haken kunnen worden bevestigd waaraan de PMD-zakken kunnen worden gehangen zodat ze niet wegwaaien. Heeft u een suggestie voor een geschikte plaats, mail het naar secretaris@dorpsraadoosterhout.nl

– wij zijn in gesprek met Bluevest Value Partners én met alle wethouders over invulling van de bufferzone ten zuiden van Park15. Evenals de ontwikkelingen met betrekking tot het Hart van Oosterhout heeft ook dit onderwerp veel raakvlakken met de dorpsagenda.

– de energiecentrale van Engie aan de overkant van de Waal: nog dit jaar zal deze geheel gesloopt zijn en zullen twee windmolens verrijzen. Een deel van de sloop (onder andere de schoorsteen in het derde kwartaal) zal met behulp van explosieven gebeuren. Hou onze website in de gaten voor exacte data en tijdstippen. Zie ook https://www.engie.nl/nl/over-ons/projecten/centrale-gelderland

– dijkversterking: zie https://www.dijkversterkingwolferensprok.nl/

En er is meer dat onze aandacht heeft, denk aan Hoge Wei 2, Park Danenberg, de hoogspanningsmasten boven ons dorp, het hele gebeuren rondom knoop 38 en de RTG, de ontwikkeling van XXL-locatie De Grift-Noord, het zonnepark langs de A15, de verbreding van de A15 en ongetwijfeld komen er nieuwe onderwerpen op ons af. We wonen in een dynamische omgeving.

Ik hoop u allen binnen niet al te lange tijd weer eens te zien in De Schakel bij een openbare vergadering. Tot die tijd: https://dorpsraadoosterhout.nl/

Namens het gehele bestuur van onze Dorpsraad spreek ik de wens uit dat u gezond blijft.

Johan W. Plamont, voorzitter.